Концесионерът на Летище София СОФ Кънект обяви, че търси проектант за

...
Концесионерът на Летище София СОФ Кънект обяви, че търси проектант за
Коментари Харесай

Летище София търси проектант за обновяване на Терминал 2: кога и какво ще се промени?

Концесионерът на Летище София  " СОФ Кънект " разгласи, че търси архитект за обновяването на Терминал 2. Тръжната процедура е стартирала на 11 ноември, а от пресцентъра на " СОФ Кънект " оповестиха за нея в неделя,20 ноември. От концесионера обявиха пред Money.bg, че цената на контракта ще стане ясна тогава, когато бъде определен реализатор на плана.

Припомняме, че през юни тази година изпълнителният шеф на аерогарата Хесус Кабайеро разгласи, че  " СОФ Кънект " ще влагат над 140 милиона лева през първите 5 години на концесията, при в началото планувани €43 милиона.

Как ще се трансформира Терминал 2

Процесът по смяната на Терминал 2 планува нарастване на неговия потенциал, който да обезпечи обслужване на полетите, изпълнявани досега от Терминал 1. Старият терминал ще резервира своята достоверност на постройка с архитектурна стойност, само че ще се снабди с нова функционалност - ВИП и бизнес авиация. Идеята е до 2028 година софийският аеропорт да стане 5-звездно районно летище и това да стане с помощта на обновяването на Терминал 2. 
 Хесус Кабайеро е новият основен изпълнителен шеф на
Хесус Кабайеро е новият основен изпълнителен шеф на " СОФ Кънект "

Тиери До заменя Илияна Цанова като ръководител на Надзорния съвет

Терминал 2 ще бъде главно реконструиран, като ще бъдат преместени и съвсем двойно увеличени гишетата за чек-ин. Заложена е и цялостна замяна на системата за ръководство на багаж и удвояване на лентите за идващ багаж.

Вътрешните линии ще бъдат преместени и по този начин пътуващите до Варна и Бургас ще имат достъп до всички улеснения на терминала. Предстои да бъдат пуснати в употреба близо 2000 квадратни метра изцяло нови търговски площи, които са обслужвани от най-големия оператор в света - Dufry.

Ще бъде подсилен потенциалът на инспекцията за сигурност - от 6 на 11 пункта и ще се изградят 3 спомагателни ръкава, които да обслужват и широко-фюзелажни самолети. Планиран е и повсеместен редизайн на горното равнище на Терминал 2, където ще се разположат бизнес салоните.

Стратегията за развиване на летище София се базира на 4 съществени " стълба ":
пътническото преживяване ефективност и свързаната с нея финансова резултатност грижата за околна среда посредством понижаване на личните излъчвания на парникови газове с 28% до 2026 година икономически и обществен принос към стопанската система на страната
Процедурата по желание на архитект

Процедурата ще протече в два стадия. В първия всички заинтригувани лица декларират интерес за присъединяване в търга и минават през прелиминарен асортимент. Участниците би трябвало да показват портфолио с всички планове, които са изпълнявали, лист с проектантския състав, автобиографии на ръководителя на екипа и основните проектанти, както и референции. Също по този начин би трябвало да заявяват дали ще употребяват подизпълнител.
 15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София
15 строителни компании се състезават за ремонта на паркинга на Летище София

Осигурено е нужното финансиране, сподели шефът на летището

Срокът на първия стадий към този момент е удължаван на два пъти - един път до 28 ноември, а по-късно и до 15 декември, излиза наяве от уеб страницата на Летище София. От пресцентъра на " СОФ Кънект " обявиха, че са дали повече време, с цел да могат да се включат по-широк кръг от заинтригувани участници.

На претендентите, които преминат предварителния асортимент, ще бъде изпратена покана за показване на оферта. Това е вторият стадий от процедурата. Офертата би трябвало да включва ценово предложение и период на офертата, както и график за осъществяване на проектантските услуги. Тогава " СОФ Кънект " ще даде информация и за концептуалното решение на ремонта на терминала.

Според графика, процедурата би трябвало да приключи до 24 януари 2023 година, като тогава към този момент ще бъде явен и изпълнителят. 
 Бъдещият концесионер на Летище София SOF Connect дава обещание повече от 900 милиона лв. вложения в страната
Бъдещият концесионер на Летище София SOF Connect дава обещание повече от 900 милиона лв. вложения в страната

Сред уговорките на компанията са възстановяване на услугите и инфраструктурата
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР